Resekcia zuba: Kedy a prečo je potrebná?

podľa spravca
0 komentár
Resekcia zuba: Kedy a prečo je potrebná?

Zubný lekár vám chce vždy dobre, o tom niet pochýb. Pravdepodobne by vás však zaujímalo aj viac informácií, ktoré sa týkajú samotných zákrokov. Napríklad, veľmi populárna je resekcia zuba. O čo ide a pre koho je vhodná?

Resekcia zuba je zákrok, ktorý sa v rámci stomatológie vykonáva pomerne často. Kedy je však potrebná? Ideálne vtedy, keď bežná extrakcia nie je možná, prípadne neprináša dostatočné výsledky. Resekcia zuba tak patrí medzi chirurgické zákroky. Ide o to, že počas zákroku je odstránená časť koreňa zuba a tiež tkaniva, ktoré sa nachádza v jeho okolí. Bližší postup vám však vždy upresní zubný lekár, pretože aj tak záleží na vašich zuboch a každý ich má uložené inak.

Ach tie korene…

Zubní lekári by vám mohli hovoriť, že najčastejšie sa resekcia zuba vykonáva pri komplikovane uložených koreňoch. Je to skutočne tak. Resekcia zuba tak dokáže množstvo vecí, ktoré sa týkajú samotnej extrakcie uľahčiť, a to do vysokej miery. Samozrejme, to nie sú jediné indikácie tohto zákroku. Okrem toho sa totiž resekcia zuba realizuje aj v prípadoch, že došlo k zápalu koreňa, prípadne je koreňová štruktúra príliš komplikovaná.

Čo robiť po zákroku?

Čo robiť po samotnej resekcii zuba? V každom prípade, môžete pociťovať miernu bolesť a opuch, ale to je všetko pochopiteľné. Zubný lekár vás o postupe bude určite informovať. Napríklad, tiež je potrebné, aby ste pár hodín po zákroku nejedli tvrdé jedlá. Určite je odporúčané aspoň pár dní uprednostniť práve tekutú stravu. Rôzne polievky, kaše alebo smoothie.

Odporúčame vám v prípade otázok obrátiť sa na stomatológa. Ten vám zodpovie všetky bližšie otázky, ktoré vás budú zaujímať. Taktiež stanoví presný postup vášho zákroku a v neposlednom rade vás bude informovať aj o následnej rekonvalescencii. Ak vás totiž bude niečo bolieť, určite budete môcť užiť aj lieky proti bolesti. Zubný lekár vám odporučí, aké konkrétne.

Tiež sa ti môže páčiť