Zatiaľ čo november je taký zvláštny mesiac, v ktorom sa azda okrem sťahovania Slovenska na jeho začiatku neudeje takmer nič. Azda len rohožky pred dverami sa pravidelne zanášajú blatom, aj keď oficiálna snehová sezóna začína už na Martina. December je úplne iný.
S prelomom novembra a decembra začína Advent. Znamená to prípravu adventných vencov, prípadne aj ďalších adventných dekorácii. Zároveň je to čas adventných koncertov, charity a vianočných trhov, kde rozvoniava pečená klobása, varené víno a trhovníci sa zohrievajú “vylepšeným” čajom z termosky.Na začiatok decembra pripadá aj ďalší sviatok, ktorý je spojený s maškrtami. Áno, svätý Mikuláš už nechodí len poza okná, ale prináša hromadu maškŕt pre poslušné a aj menej poslušné deti. Uhlie či varecha sú dávno zabudnuté zvyky, rovnako aj skutočnosť, že kedysi Mikuláš nosil sladkosti len do perfektne vyčistených detských topánočiek.
A nastáva aj čas predsviatočného zhonu a zháňania posledných darčekov. Ako postupuje čas a pribúdajú zapálené sviečky na adventnom venci, pripravujú sa gazdinky stále intenzívnejšie na Vianoce. Domácnosť treba upratať, ale najmä dôkladne zásobiť všetkými tými tradičnými pochúťkami. Neexistuje totiž v našom kalendári sviatok, ktorý by sa viac hodil na príjemné leňošenie pred telkou. Kadencia sviatočných dní je totiž priam bláznivá. Začína to Štedrým dňom, pokračuje dvoma Vianočnými sviatkami a končí kombináciou Silvestra a Nového roka.
A pre sviatočných vytrvalcov je tu ešte sviatok Troch kráľov. A to sme ešte vynechali mnoho cirkevných sviatkov, ktorými sa toto obdobie len tak hemží. A všetky tie sviatky v ročnej dobe, keď sa rýchlo stmieva a aj keď je svetlo, je zvyčajne chladno a sychravo. Zdobenie perníkov, pečenie medvedích labiek a všakových ďalších sladkých pokušení je preto zodpovednou a často objemovo náročnou robotou. Ale nič tak gazdinú nepoteší, ako to, keď vidí, ako jej výtvory chutia všetkým domácim aj návštevníkom.